Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

νικοτινικό οξύ

         
nicotinic acid

         

Ερμηνεία:

Το νικοτινικό οξύ και το νικοτιναμίδιο ονομάζονται νιασίνη. Το νικοτινικό οξύ (επίσης γενικά γνωστό ως νιασίνη) και το νιασιναμίδιο (επίσης γνωστό ως νικοτιναμίδιο) είναι εξίσου αποτελεσματικά ως βιταμίνη, επειδή μπορούν να μετατραπούν, το ένα στο άλλο, εντός του οργανισμού. Ο γενικός όρος βιταμίνη Β(3) χρησιμοποιείται και για τα δύο. 

Είναι η αντιπελλαγρική βιταμίνη, που είναι απαραίτητη για πολλά ζώα για την ανάπτυξη και την υγεία. Στον άνθρωπο, η νιασίνη θεωρείται απαραίτητη μαζί με άλλες βιταμίνες για την πρόληψη και τη θεραπεία της πελλάγρας. Η νιασίνη είναι ευρέως διαδεδομένη στη φύση. Σημαντικές ποσότητες βρίσκονται στο συκώτι, τα ψάρια, τη μαγιά και τα δημητριακά. Το νικοτιναμίδιο είναι πρόδρομος του συνενζύμου NAD και NADP. Μερικές από τις πιο κατανοητές μεταβολικές διεργασίες που περιλαμβάνουν τη νιασίνη είναι η γλυκόλυση, η σύνθεση λιπαρών οξέων και η αναπνοή. Η νιασίνη σχετίζεται επίσης με τις ακόλουθες ασθένειες: Νόσος Hartnup; σύνδρομο μπλε πάνας (blue diaper syndrome), τρυπτοφανουρία, υδροξυκυνουρενουρία, ξανθουρενική οξέωση, Νόσος του Huntington [1].

Τα συνδετικά φωσφορικών έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπερφωσφαταιμίας, μιας κοινής επιπλοκής σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου (ESRD). Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το νικοτινικό οξύ και οι μεταβολίτες του μπορεί να μειώσουν αποτελεσματικά την απορρόφηση του φωσφόρου στη γαστρεντερική οδό, μειώνοντας έτσι τις συγκεντρώσεις του φωσφόρου στον ορό[2].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

  1. [Nicotinic acid and nicotinamide].Kobayashi M, Shimizu S.Nihon Rinsho. 1999 Oct;57(10):2211-7.
  2. Nicotinic acid and nicotinamide: a review of their use for hyperphosphatemia in dialysis patients. Rennick A, Kalakeche R, Seel L, Shepler B.Pharmacotherapy. 2013 Jun;33(6):683-90.


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Συμπληρωματική ιατρική: